Iată un hoț, ignoranța noastră l-a făcut să existe.

0 Comments

Ați văzut vreodată un hoț, un om în timp ce fură, sau despre care știți sigur că a furat. Eu am văzut o mulțime, mai ales la televizor, e plin de ei. Am înțeles că cei mai mari dintre ei, la noi în țară, se adună într-o clădire mare din centrul Bucureștiului, unde joacă un fel de teatru și țin ședințe atât de plictisitoare încât mare parte dintre ei moțăie sau se uită la filme deochiate. Aceștia sunt prea celebrii și cică ar fi început DaNA să se ocupe de ei, de le tremură conturile de prin diverse jurisdicții cu fiscalitate redusă.

Mă refer la hoții mărunți, pentru că erorile mari au la sursă erori mai mici.

Ați văzut hoți mărunți sau ați auzit că unui prieten i s-au furat banii din buzunar la piață sau diverse alte lucruri? Eu da. Și mi-am dat seama că sunt la fel de vinovat ca și cel care face acea faptă, în condițiile în care individul este în afara factorilor patologici ce l-ar determina să o facă.

Da ignoranța noastră, lipsa de iubire sinceră, pentru noi înșine și avariția ne fac să ne ignorăm semenii, pentru că suntem ignoranți cu noi!

Acel hoț mărunt care ajunge să fure, o face din disperare, pentru că societatea nu i-a oferit o altă viziune, o altă alternativă. Să ne înțelegem, alternative și viziuni există, doar că el nu le-a asimilat. Iar pentru asta cine este de vină? În primul rând familia lui! Însă familia lui trăiește în aceeași societate cu noi, iar ființele umane sunt, în mare măsură, niște copiatori de modele, nu de doctorate, doar de modele, în primă fază. Oamenii ce fac parte din familia lui, vecinii, prietenii, ar putea să-i ofere modele, exemple vii de verticalitate morală. Acești oameni aveau nevoie de modele în viața lor de zi cu zi, prin exemple simple, din acțiuni mărunte, dar care să transmită o verticalitate morală autentică susținută de o atitudine pozitivă.

Și acum, ce se întâmplă de fapt? Oamenii s-au obișnuit să funcționeze la un nivel mai mic sau mai mare de neconformitate cu legea. Dacă vă îndoiți de asta amintiți-vă de câte ori ați lăsat bacșiș favorizând evaziunea fiscală, de câte ori ați trecut peste linia dublă continuă, de câte ori ați depășit viteza legală și nu ați fost prinși, etc.. Pentru că exemplele ar putea continua, am să vă spun că ideea este de a înțelege că aceste mici comportamente ale noastre, de neconformitate cu legea, mai ales când se întâmplă ca unele legi să fie și absurde în fața rațiunii, aceste mici comportamente susțin dezechilibrele mai mari din jurul nostru.

Vom alege un plagiator să conducă guvernul, pentru că mare parte dintre profesorii universitari fac și vând lucrări de licență și teze de doctorat. Și iată mecanismul! Cine va fi pus în situația să judece un plagiator?! Un alt individ care și-a cumpărat și el licența, teza de doctorat, etc.. Acesta  va fi în mod natural clement cu plagiatorul, pentru că există manifestare neconștientă și rezonanță informațională, adică: „corb la corb nu-și scoate ochii”!

Prin urmare, suntem de vină fiecare dintre noi, prin ignoranța noastră pentru apariția dezechilibrelor din societate.

Vă întrebați cu cine să începeți?! Evident cu dumneavoastră, cu noi, cu fiecare dintre noi!

Cu același gând bun pentru voi, Tudor Borza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *